Favorit i repris; taco tuesday

Igår med Malins goda tacopaj! Vi kom in på mormoner; med tanke på författaren Stephanie Myer (Twilight, New Moon..) som är troende mormon. Och som vanligt när man inte riktigt har koll, googlade vi! Har du full koll på vad mormonerna står för? Om inte, läs nedan, riktigt intressant, jag visste inte att det fanns folk med sådana värderingar. (Och som Stavros sa, vilken film det skulle bli!)

Mormonerna tror, att otaliga gudar härskar över var sin planet i universum, och att dessa gudar en gång var människor liksom vi. En ledande mormon, Milton R. Hunter, förklarar att Gud en gång var människa. Mormonerna räknar Elohim som sin Himmelske Fader som härskar över en planet i närheten av en mytologisk stjärna, kallad Kolod. Där avlar han miljarder människoandar med sina gudinnor. Var och en av dessa andar behöver en fysisk kropp för att kunna utvecklas till en gud. Detta problem togs upp av gudarnas församling och Elohims två äldsta söner, Lucifer och Jesus var också med där. Man kom överens om att skapa planeten Jorden och där skulle de många andarna få en prövotid i mänskliga kroppar. Lucifer ville bli frälsare för denna nya planet och dess invånare, för han ville frånta människorna deras handlingsfrihet. Jesus däremot tyckte att människorna skulle ha möjlighet att själva välja mellan att bli frälsta eller förtappade. Det blev enligt Jesu förslag.

Lucifer blev rasande och han ställde till ett uppror och fick en tredjedel av andarna på sin sida. Han blev Satan och hans anhängare blev demoner. Som straff kunde de inte få mänskliga kroppar. De andar som inte stred modigt fick mörk hud på jorden - och så uppstod den svarta rasen. De andar som kämpade tappert mot Lucifer föddes med vit och ljus hud.

Mormonerna säger om Jesus att han efter korsfästelsen och uppståndelsen kom till Amerika för att predika för indianerna. Mormonerna menar att indianerna huvudsakligen härstammar från israeliterna. år 421 f Kr hade de mörkhyade indianska lamanitterna utrotat de vita nephitterna i ett stort krig. Den siste nephitten, Moroni, gömde folkets historia, nedskriven på guldplattor, i en gravhög, där Joseph Smith fann den under en ängels vägledning i början på 1800-talet. Mormonerna anser att Joseph Smith är en profet, som fick visioner av ängeln som befallde honom att organisera mormonsamfundet, därför att alla kristna kyrkosamfund hade avfallit från den rätta tron.

Mormonerna hoppas att kunna utvecklas till gudar genom att följa mormonismens bud.

Kommentarer
Postat av: Patric

Hej! Härlig blogg, vill bara upplysa om att din information om mormoner inte är 100% korrekt, jag är själv "mormon" och hittade bara snabbt mellan 10-12 fel i den lilla texten. Tyvärr är det mycket som inte är sant som sprids, och man tror lättare på osanninga är sanningar. Förstår att du inte kunde rå för det.

Ha´d

2010-01-25 @ 21:19:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback